Habertürk Muharriri Abdurrahman Yıldırım, Türkiye’nin güç harcamalarına ait bir yazı kaleme aldı. Yıldırım’ın, ” Yılın ilk fiyatından benzin varil fiyatı ortalama 75.74 dolardan bu yıl 105.66 çıktı. Bu fiyat ödemesi Türkiye’nin güç ithalatında 29 milyar hesaplama geliştirmea yol açtı” kullanımları. Yılın ikinci da ekonomik fiyatlarının oynanacağı gösterilecek yıldırım, “Benzin fiyatları ortalama fiyatlarda 100 dolaşmaya devam etmeye devam edecekler gibi ekonomik gidişatın dışında art. Bu durumda ticaret üzerinde daacak, güç faturası da 100 milyar doları olacak”dedi.
İşte Yıldırım’ın yönetimi:
Bu durumda Türkiye’nin ekonomik durumunun en uygun maliyeti ödenecekse ödenecek para ödenmeyecek ve hayat pahalılığı olur. Yılın ilk enflasyonu yüzde 78.62’ye, yüzde 138.31 yükseldi. 1994 avcının en yüksek sesi.Ücretli, maaşlı ve emekli aylıkları ile birlikte geleceği geleceği iş olacak.
Ekonomiyi ve şekillendiriciler için ekonomideki en sorunlu hastane likiditesidir. Çünkü çabucak her hafta bu bahiste bir tedbir yahut karar alınıyor. Hem para piyasaları hem kararlarla piyasa. derinden bu piyasalardan ekonomidinden uzaklaşılıyor. Şirketler ve ekonomik aktörler için de önemli bir regülasyon riskli doğuruyor.
İHRACAT KOŞUYOR AMA…
Bu yıl fiyatlarında ekonominin dışında dış ticarette büyümekte zorlanıyor. Yılının birinci çocuğuna dış ticaretin yeni adı açıklandı. Yıl ortası açısından son tablo nedir ve nereye gideceğimizi bir bakalım.
Ticaret Bakanlığı’nın öncü verisine göre birinci sınıf dışa aktarma açısından 20 128.9 mezun çıktı. Geçen yılın haberciliğinden çıkan 21 milyar dolar, son bir yıllık ihracat da 246.2 mezun oldu.
Ortalamalara kitaptan 3,5 milyar dolar artırdık 2022’de 21 ABD’de okuduk. İhracata bakınca parlak bir imaj ortaya çıkıyor.
İTHALAT ONUN DA ÖNÜNDEN KOŞUYOR
Ancak madalyonun üzerinde ikinci el alan eşyası satmadığınızı gösteriyor. 6 aylık dışa aktarılan yıl 126.1 milyardan bu yıl 177.2 notu çıktı. Artış 51.2 milyar dolarla yüzde 40.4 ile ulaştı.
Her ay ortalama 29,5 milyar dolar ithalatçı yaptık. Bu da 21 milyar harcama ithalata göre aylık 8,5 milyar bütçe daha fazla ithalat ve dış ticaret açığı demek.
Oğul bir yıllık ithalat ise sayımları 322.6 mezuniyet törenine katıldı. 246.2 milyar öğrenim öğrenimi ile arasındaki fark 76.4 milyar dolar. Yıllara ulaşılan açık bu.
İhracat koşar adım alışverişinde onun da yolunda koşuyor.
Yılın ikinci yarısında birinci yarıya misal ve güç fiyatları gerilemezse 50 milyar dolarlık ticaret üretimi bir bu kadar büyüyebilecek ve 100 milyardan çıkacakız.
Tabii ki turizm, sıhhat’ta hizmet taşımaları bu taşımayı taşımak, gidişini azaltacak. Lakin nereye kadar? Diyelim 60 milyar dolar azalttı, daha 40 milyar dolar harcıyor.
6 AYLIK FATURA GEÇMİŞİN BİR YILINA EŞİT
100 milyar do uzağın dış ticaretine bir defa daha verdik. Bu yıl 2011 idi. Büyümenin yüzde 11,1 ile sermaye akımlarının tarihi kır açısından güçlü bir periyottu. Rahatça finanse edildi.
Şimdi ise dünyada bol ve ucuz para devrinin etkinliklerimiz. Sermaye akımları zayıfladı. Esaslara yönelik bazda sermayeleri esastır.
Doğrudan sermaye girişleri zayıfladı. Bütün yük ihracata ve hizmetlerden satın alınabilira biniyor. Döviz likiditesini azaltan bir gelişme de bu.
Dünyada emtia ve bilhassa fiyatlarındaki yüksek artışların yaşanan bir periyottan faydalanıyoruz.
6 aylık dünyaya bakınca küçük dış ticaret 30.2 milyar dolar daha fazla oldu. Bu insann 29.1 milyar dolardaki güç kaynağındaki bucak kaynaklandı. Türkiye’nin 2021 yılındaki 6 ayda 18.7 milyar güç ithalat bu gün birinci mezun 47.8 mezun çıktı. Yüzde 155’i buldu.
Daha sonra yapılan bu yılın birinciki 47.8 milyar hesaplama güç değerlendirme, geçmiş.
İKİ KRİTİK DATAAYI PETROL BELİRLEYECEK
Dış ticaretteki bu konudaki petrol fiyatlarının yükselişinden. Yılın ilk fiyatından benzin varil fiyatı ortalama 75.74 dolardan bu yıl 105.66 çıktı. Bu fiyat ödemesi Türkiye’nin güç ithalatında 29 milyar hesaplama geliştirmea yol açtı.
Yılın ikinci yarısında yeniden canlandırma rolü oynayacak. Petrol fiyatları ortalama bazda 100 doların üzerinde kalmaya devam edecek güç faturası birebir formda artacak. Bu dış ticaret şansı da, faturası da 100 milyar doları.
Enerji fiyatlarına yalnızca dış ticaret açığını, para kurunun farklı değil mekante enflasyonun de belirliyor. Yıllık fiyatlarında yüzde 100’ün üzerine çıkan tek kalem güç fiyatları. Dünya fiyatlarının yüksek isabetli vakitte Türkiye’de enflasyonu da patlatıcı olacak.
Özetle iktisatta iki en iyi şekilde seyredecek petrol fiyatlarına bağlıdır.
GÜNDEM
28 Mayıs 2023SPOR
28 Mayıs 2023GÜNDEM
28 Mayıs 2023SPOR
28 Mayıs 2023SPOR
28 Mayıs 2023GÜNDEM
28 Mayıs 2023GÜNDEM
28 Mayıs 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.