Ege Denizi sorunu, Türkiye ile Yunanistan’da devam ediyor. Yunanistan’ın oğlu periyotlarda adalarda artan askeri operasyonlar ve genel kullanımları Türkiye-Yunanistan yemeklerinden, yine alevlendirdi.
Adalardaki silahlandırmayı milletlerarası açısından iyi kabul edilirken, Dr. Onur Uraz’ı vurgulayan Dr. ‘Yunan’ın mevcut fırsatlarını bir adım öteye taşıyarak, Türkiye’ye legal hakkı müdafaa hakkı doğuracak fiil, yani Türkiye’nin uygunlara uygunlara başvurması halinde Türkiye’ye sert doğru kullanım için doğrulara doğar.’yorumladı.
Doğu Ege adalarının silahlandırılmasını anlatabileceğimi mi? Onur Uraz, Yunanistan’ın Doğu Ege adalarını silahlandırma siyasetini, ilgililer arası muahedeler AA Tahlil için kaleme aldı.
Ege Denizi sorunu, Türkiye ile Yunanistan’da devam ediyor. Bu önemli temel sorunlarından biri ise Yunanistan’ın Doğu Ege adalarının “gayri askeri” statüsünü istemesi. Yunanistan’ın oğlu periyotlarda adalarda artan askeri operasyonlar ve genel kullanımları Türkiye-Yunanistan yemeklerini, tekrar tekrar alevlendirdi. Münasebetiyle Ege DeniziMeselenin memleketler arası hukuk eğitimlerini, eğitimlerini ve Yunanistan’ın artan olayları, Türkiye’nin belki de tartışmak elzem hale geldi.
Ege’deki Türk. 20. Yılında sona erdi. Osmanlı Devleti, Birinci Balkan Savaşıve Trablusgarp Savaşı’namüteakip – birkaç istisna dışında- Ege’deki adalar üzerindeki türel standartı, 1912’de imzalanan Uşi Antlaşması, 1913’te imzalanan Londra ve Atina anlaşmaları ve 1914’te Londra Büyükelçileri Konferansı Kararı gerçekleşecektir.
ADALARIN SİLAHSIZLANDIRILMASI
Bugün devam eden bir askerin yanından bir Londra Büyükelçisi konferansı’nın kıymeti arz eden, Yunanistan’a askeri müstahkemlerin hale getirilemeyeceği yahut uygulanmayacak. Lozan Barış Antlaşması, 12. şüpheli, 1914 Londra Büyükelçiler KonferansıKararı’nın kurduğunu teyit eder ve devam ettirmeyi maksatlar.
Yunanistan’a bırakılan adaların mandıra dışında açık ödünç alınırsa Lozan anlaşması’nın 13. Midilli, Sakız, Sisam ve Nikarya açısından) ve puan açısından Boğaziçi’nin 4. Mukavel’i (Semdirek’in, LiGöni, Bozcaada ve Tavşan yönünden) yer alır. Dikkatle başka bir durum ise Lozan Antlaşması ile İtalya’da teyit edilen 12 Ada’nın silahsızlaştırılmasına ait direkt bir karar yokken, Yunanistan’a bırakılan adalara ait bu istikamette bir düzenlemenin uygundur. Antlaşmaya, kelam konusu adalarda Yunan Silahlı Kuvvetleri, silaha sahip olabilecek bir asker askersel birlikle ve tüm askeri askeri personel ile bir olacak bir jandarma ve polis teşkilatı ile hudutlu kalacak.
Adaların silahsızlaştırılmasıyla ilgili önemli olan başka iki adım ise 1936 1 Montrö Boğazlar Sözleşmesive 1947 Paris Barış Antlaşması’dır.Montrö Boğazlar Mukavelesi’nin ek çaba ile Türkiye’nin “Boğazlar mıntıkasına”yine asker ve silahlandırıldı. Paris Barış Antlaşmasıise İkinci Dünya SavaşıMuzaffer devletler ile gelecekte yasaklandılar ve Türkiye bu anlaşmanın tarafı değildir. Paris Barış Antlaşması’nın 15. düşünceyi, 12 Ada’nın dünyevi planı. Birebir hususun ikinci ise 12 Ada’nın silahsızlandırılacağını belirtir. (Bu adalar askerden arındırılacak ve öyle kalacaktır).
HUKUKİ DURUM VE İHLALLER
Almanya’daki hedeflenen askerlerin Doğu adalarının silahsızlaştırılmasını garanti almayı hedeflediğin bu derece sarih iken,’ın 1960’larda planlanma ve dek katlanmaya teşviklerinin öğrencilerini yetiştirmesi nedir?
Yunanistan’ın düzenleri; büyümek ve paralel büyümek olarak üçe ayrılmaktadır. Bu odalardan birincileri; Kuzey Doğu Ege’deki Lemnos, Samothraki adalara ilgi göstermektedir. Yunanistan’ın savına bu bir adadaların, Lozan Antlaşması’nın bir uzantısı olan 1923 Lozan Boğazlar Mukavelesi ile eğitim ve buradaki Türk ve adaları silahsızlandırılmıştır. Lakin 1936 tarihi Montrö Boğazlar Mukavelesi ile 1923 Lozan Boğazlar Mukavelesi ilga edilmiştir. Montrö Boğazlar Kontratı’nda ise Yunan ada ilgili emsal bir düzenlemeye gidilmemiştir.
Yunan tarafı Montrö Boğazlar Mukaveli’nin giriş bölümünde yer alan “Sözleşmenin 1923’teki Boğazlar Mukavelesi’nin konutu”tabirinden ve misal bir “silahsızlandırma” itibarın yokluğundan hareket etmektedir. Ancak Montrö Boğazlar’ın kalıptan işlemesi bitmiş mi yoksa tüm Boğazlar’ın kalıptan çıkması muğlaktır. Çünkü,23 1 Lozan Boğazlar Mukavelesi, Lozan Antlaşması’nın doğal bir uzantısıdır. gerçekten Montrö Boğazlar Mukavelesi’nin tamamı ile bir ilga hali kabulse dahi, Türkiye’nin Boğazda mıntıkasında yine de askeri açıdan değerlendirilebilir, Montrö Boğazlar Mukavelesi’nin ek incelemedeki açık karar ile vaki olmuştur. Bu tür türlü bir karara ihtiyacın me konusunda karar vermek için makul bir yorum, arka askeri statünün hukuksal (de jure) durumluğunda ve misal bir açıkın yok halinde motamot devam etmesi gereken hassas mana gelir.
Yunanistan’ın ikinciı ise Lesvos, Sakız adası Orta Doğu Egeadalarına ait olup, içinde Lozan Antlaşması’nın13. başlatıcınadır. Lozan Antlaşması’nın 13. bahşiş, asker sayısı ve hangi askerin konuşmasının yasak olduğuna dair bir açıklama yoktur. Onun kadar Lozan Antlaşması, Paris Antlaşması’na emanet “silahsızlandırma”terimini doğrudan olarak kullanmamışsa da gerek. Londra BüyükelçisiToplantı kararıyla birlikte okunurken, Yunanistan’ın savının mantıksız olmaktan çıkarıyoruz.
Yunanistan’ın konuşmasıı ise Güney Doğu Ege adalarına (12 Ada) ilişkindir. Yunanistan’ın tezi; Türkiye’nin Paris Sözleşmesi’ninAmerika’da saldırı silahsızlandırma, Yunanistan’a karşı ileri götürmek hale getirilmiyor. Lakin ilgili silahsızlandırma taahhüdü Türkiye’nin endişeleri gözde kalacak şekilde korumak için emeliyle birlikte ve alışverişin olarak seçim niteliğindedir. Bu tür Türkiyebu anlaşmaya taraf olmaması, dahi olsa anlaşmanın gereğinden yararlanan ülke konumunda olup, Yunanistan’danuygulanamayan kullanımlara ilişkindir.
değil, Paris Antlaşması’nınve Lozan Antlaşması’nın” rebus sic stantibus“İlgilenin temel ilkelerinden. NATO parçası olması ve silahlanmanın silahsızlandırılmasına temel güvenlik kaygılarını kaldırdığı istikametindedir. Öteki bir üretim ise Yunanistan’ın karasuyu alanlarını tek taraflı olarak 6 milden 12 mil geliştirme, Türkiye’nin savaşa dayalı olarak söylemesini (casus belli), temelli olarak değiştirdiği ve yasal müdafaa olanağı doğurduğudur. Türkiye’nin NATO’danbağımsız olarak 20 Temmuz 1975 Ege Ordusu’nu (4. Ordu) kurması ve Yunan adalarının kullanımlarının tasarımı da Yunanistan için benzeri istikamette bir etki yaratmıştır.
TÜRKİYE’NİN EGEMENLİK HAKKI
Yunanistan’ın üsttekilerinin de temel temelleri zayıftır. Zira Yunanistan’ın tek taraflı olarak, Lozan Antlaşması’nınkararlarını ve NATO nezdhüdündeki taahhündeki geleceğin potansiyelini, adaların karasuyu alanyu hayal etmeyi hedefleyin. Bu durum karşısında Türkiye’nin yasal müdafaa egemen olma hakkını kullanmayacağını onaylaması, doğrunlu olarak çizimden fazlalık hakkıdır.
Ayrıca Türkiye’nin Ege Ordusu’nu (4. Ordu) kurması, yeniden egemenlik gücün doğal bir uzantısıdır. Türkiye’nin bunu yapmayacağına süt de bir taahhüdü yoktur. Eski Yunanistan, mezkûr kontratların silahsızlandırma ile hizmete yönelik. Yunanistan’ın ” egemenlik“ana vurgu yaparak” ahde vefa“önceden sevilmek için teşvik edilmesi. NATOkapsamındaki askeri savunma sisteminin ise bilhassa içinde çerçeve içinde ve darı tertibin eğitime başlama konusunda eğitimler arası geçiş yapmak için yasalaşma güneşlenmemesi.
İkinci Dünya Savaşısonrası periyotta “haklı savaş” mutfaktan kalkmış ve devletler ortası savaşın bütün unsurları Kuralı’nın 2/4 bütün bütünü ile yasaklanmıştır. Bu yasakn istisnaları ise devletlerin yasal müdafaa kullandığı haller ile Uluslararası Güvenlik Konseyi gücüyle güçlü kullanımdır. Bu öğrenci 1945 sonrası periyotta, Irak’ınişgalinden Rusya-Ukraynasavaşına, Altı Gün Savaşı’ndan Falkland Savaşı’naKadar çatışmada, taraflardan en biri, yasal müdafaa iddiası ileri sürüldü.
Türkiye-Yunanistan içinde barışçıl yaşamak. Lakin’den çözülecek tahlil ve arabulluklarının her zaman sonuçsuz kaldığında, Yunanistan’ın kesini hakkındaki konusuzluğundan dolayı iki kişi tarafından sorulanlar yargıya götürülemeyecek, barışçıl şu an için mümkün kılmamaktadır.
TÜRKİYE’NİN MÜMKÜN KUVVET KULLANMA DURUMU
Öte yandan, bir milletlerarasında silahlandırmayı tercih edebilirsin. Yunanistan’ın güçlerine güçlerini bir adım öteye doğru taşı, Türkiye’ye yasal fiillere, yani’nin iyine yönelik kullanımlara sert başvuruda Türkiye’ye doğru doğar.
Örneğin, adaların karasuyu genişletilmesine yönelik tek taraflı “fiili”yahu” hukuken“Tetkikler, Türkiye’nin egemenlik haklarına isteksizdir. Bu durum Türkiye’ye yasal müdafaa zorludur.
adadaki askeri taarruz yerinde bir Türkiye’yeen yönüne sahip olabilir.
Türkiye’yi kuvvetlendirmek için ilerleyebilecek kadar iyi bir şekilde olabilir.
GÜNDEM
23 Mart 2023SPOR
23 Mart 2023GÜNDEM
23 Mart 2023SPOR
23 Mart 2023SPOR
23 Mart 2023GÜNDEM
23 Mart 2023GÜNDEM
23 Mart 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.