Bakanlığın tabiatlarını Müdafaa Genel Müdürlüğü tarafından “özel varlıklarını müdafaa Bölgesi” tarafından sağlanan “İzmir-Karaburun yarımadasındaki kıyıdan ve tabiat eğitiminin sürdürülebilir, olması, tarihi, tarihi, eğitimsel ve estetik değerlerin bakımı gelecek jenerasyonlara dönüştürülecek emeliyle geleceği ‘Biyoçeşit Araştırma Projesi ‘Biyoçeşit Araştırma Projesi ‘nde artık sona yaklaşılıyor.
Bölgedeki kara, kıyı ve deniz koruma alanlarında, kapsadıkları yöredeki “Özel Etrafa Bölgeleri”, Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği tarafından ağır bir şekilde, özveriyle ve devam ediyor.
İzmir-Karaburun yarımadası, Bakanlığa Bağlı Tabiat Varlıklarını Muhafaza Genel’nün “Özel Etrafaa Bölgesinde” çalışmaları tarafından anlaşılmış olan kullanımın yalnızca biri.
AMAÇ, İNSAN VE TABİAT İSTİKRARİNİN SAĞLANMASI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMASI
Bu bölgede Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği’nin denetiminde 2020 Eylül ayından beri devam eden bir proje gerçekleştiriliyor. Yürütülen projesi Karaburun yarımadasındaki, dünyadaki insan ve tabiatının sürdürülebilir olması; bu hayattaki doğadan, tarihi, eğitimsel ve estetik bedellerin gelecek jenerasyonlara iletilmesi ve tanıtılması büyük önem taşımaktır. Bu konuyla ilgili alanda “biyoçeşitlilik” araştırmaları yapılıyor.
Mordoğan mevkiinde bulunan Küçük-Büyükyıbalığı Koyu’ndaki mağaralar, Karaburun A yer alan Büyük-Küçük Mevkii, Bozköy Barajı, Balanan ve çalışmalar yapılann bazılarıdır.
Karaburun yarımadası bilhassa yarasa domuzlar, küçükbaşlar, yaban domuzları, sürüngenler ve kuşları için hayatlarda bulunur.
Bu model Badembükü’nde bulunan ve çok özel bir bitki tipi olan kum zambağı, tabiatta sırf deniz kıyısı kumsallarında kendisini gösteren bir çeşittir. Jenerasyonu tamamlamayla karşı karşıya olan bu bitki tipi için en büyük tehdit yapıdır. Kum Zambağı, kozmetik eser kullanılırken, yurtdışına çıkartılmaya başlanmıştır.
Yarımadada olan sulak alanlardan biri olan İris Gölü ise, Kuzey ve Güney Ege göç bölgelerindeki balıkçılar ve leylekler için yapılmaktadır. Anadolu-Balkan pürtüklü semenderi için de bir hayat alanıdır.
DAĞ, ORMAN, KIYI VE SULAK ALAN EKOSİSTEMİ, BİYOÇEŞİTLİLİK AÇISINDAN EPEYCE ZENGİNDİR
Bitkisel manada özellerin olduğu Karaburun, bir yandan tükenmekte olan cinsler için hayatın içinden doğarken çevre kuşağında mümkün.
Değerli kuşağın içinde araç olarak Karaburun yarımadasında 258 adet kuş tipi belirlenmiş, bunlardan 17 tanesi için yeni sezonun gidişken 14 tanesi de Karabur’a özel olarak geçilmiştir.
Karaburun-Ildır körfezi ÖÇKB iç suları için 6 adet Balık taksonu yeni kayıt olarak tespit edildi.
Yine Omurgasız hayvanlar 46 taksonunun 34’ü için yeni kayıt olarak olduğunu iddia ediyor. İncelemelerde bu hayvansız cinslerinden 3’ünün endemik cinsten değildir.
Bölgede 18 adet farklı habitat tipi oluşturulmuş. Proje alanında arazi arazin elde edilen datalara sahada; 2 adet tohumsuz bitki, 489 adet tohumlu bitki keşfedilmiştir. Bu bitkilerden 80 tanesi, Karaburun-Ildır Körfezi ÖÇKB için yeni kayıt olma konusunda.
Arazi 21 adet göğüslüne rastlanan, bu uç 3 tanesi uzun kulaklı yarasalardan yeni bir ÖÇKB için kayıttır.
Çalışmalarda 20 adet sürüngen kaydı alınmıştır. Uzman gruplarca bu gün kadar 21 toplama işlemi yapılır. hakkında 142’si, ÖÇKB için yeni kurs arayışındadırlar.
PROJE YILSONUNDA TAMAMLANACAK, MEVCUT DURUM ORTAYA ÇIKARILACAK
Temel temelni, sürdürülebilirlik anlayışıdır. Tüm çalışmalar, milletlerarası muahedeler ve mukaveleler olması muhtemel olup projesi bu planlanmaktadır. Rapordaki gözden geçirilecek bölge çapındaki bir inceleme incelemesi, gözden geçirilecek durum gösterge konacak.
GÜNDEM
28 Mayıs 2023SPOR
28 Mayıs 2023GÜNDEM
28 Mayıs 2023SPOR
28 Mayıs 2023SPOR
28 Mayıs 2023GÜNDEM
28 Mayıs 2023GÜNDEM
28 Mayıs 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.