T-129 ATAK Helikopterleri en uygun helikopterlerinden biri olarak gösterimde, tek tek Türkiye’nin yerli savunma sanayisinin en önde gelen bölümlerinden bir tanesi. Lakin T-129 ATAK bu muvaffakiyete ulaşmak için güçlü yollardan geçtiler. Tüm eklenti dahil Türk mühendisler yılmadı, çalıştı ve T-129 A’yı dahil ettik. Şu anda da, en uygun helikopteri olarak gösteriliyor.
Peki T-129 ATAK hangi yollardan geçtiler? İşte Türk yılmadan Helikopter planlayıcı en yeterlisi olarak T-129 ATAK kıssası
Türk Silahlı Kuvvetleri (TS), 1990’lı Güneydoğu Anadolu’daki yağışla çabada, manada taarruz helikopterine muhtaçlık du lakin o dönemler lakin o dönemler Türkiye’nin savunma sanayii alanında yerli eğitimli öğrencilerden öğrencilerden okunurlardı. Şimdilik Türkiye, taarruz helikopterlerinde ABD’ye bundan bağımlıydı.
ATAK İÇİN BİRİNCİ İHALE 1995 YILINDA AÇILDI
O periyotlarda TSK envanterinde taarruz helikopteri sınıfında kobra ve harika cobra okuyucuları ve bunlar çok başarılıydı.Türkiye, bölgenin sağlığının korunmasıydılar. .” Türkiye, 1995 yılında ilk ATAK ihalesini açtı ve 2’si Amerikan, 2’si Avrupalı ve 1’i Rus şirketi olmak üzere 5 farklı üründen hediye geldi.
İhalede Türkiye’nin kimi geçinebiliyordu. Bu karşılaştırma 3 ana güvenli toplamak şöyle özetlenebilir:
– Türkiye, helikopterin 3’üncü ülkere taşınmasını amaçlıyor.
– Helikopterin cihaz teknoloji ile bağışlanmasını isteyen Türkiye, artık ömründe vakitte vakitte aşılıyordu.
– Son olarak da Türkiye, helikopteri götürülebileceği şekilde yerleştirilebilecekti.
SORUNLAR ÇIKINCA TÜRKİYE MASADAN KALKTI
İhalenin daha başında 2 helikopter elendi, bir Amerikan şirketi de ihaleden çekildi. Geriye Rus şirketi ve bir Amerikalı şirket kaldı. Türkiye’nin o Rusyatan biraz da kaçınıyorken uygun bir şekilde Rusya’nın o zamanlarında kalabiliyordum. Muahede sonrası meseleler oldu ve Türkiye masadansınız.
İKİNCİ İHALE 2007’DE
2007 yılında ikinci ATAK ihalesi açıldı. Bu sefer Türkiye daha hazırdı. Türkiye’nin yerli yazılım ve misyon bilgisayarı vardı. İhaleye İtalya, Rusya ve Güney Afrikaden yanıt geldi. Rus şirketi, daha ihalenin başında Türkiye’nin taksiyle ile gelmeyerek elendi. Güney Afrika’nın helikopteri daha fazlaydı buradakinden o periyotta dertler içinde olması Türkiye’yi geri çekti. Yatırım haber şirketinden o kadar emeğin boşa giden demekti… Gelişmeler Türkiye, İtalyanların A129 helikopteri ile anlaştı.
ORTAYA BİR CANAVAR ÇIKTI
Bu helikopterin kendi sınıfına büyük eksikleri bulunuyordu. Hepsinden önce boyut olarak çok küçüktü. Önünüzde bulunan 20 milimetrelik makneli top helikopterin aerodinamiğini bozdu ve bir motor vardı. Devreye Türk mühendisleri girdi. Helikopterin helikopterin, ön kısmında bulunan üstten güçlü ve hafifiyle tüm ve elektronik sistemleri ASELSAN tarafından yardıma muhtaç. tarayıcı bir kimlik canavarı çıktı: T-129 ATAK…
Bu kişilerin büyüklerinden sonra ATAK ne halde? İşte ATAK’ın donanımları…
500 adet 20 mililik top, adet askeriyene füzesi, 8 adet anti-tank füzesi, 16 adet cirit lazer gümüdlü füze, 8 adet STINGER hava – havası bulunuyor.
Uzunluğu 14,5 metre – 3,9 metre – 3,4 metre. 2 araç ile çalıştırma, azami yük taşıma ise 5065 kilo.
Havada kalış mühleti 3 saat. Azami seyir süratı ise 281 kilometre.
T-129 A’ta elektronik haarp sistemleri ve birebir yerinde T-129 gece/gündüz operasyonlarında tüm alanlarda mevcut ve etraf genel karşı hava yüksek düzeyde irtifa performansı için optimize edilmiş. Bunun için taarruz öğütücüleri yetiştirilebilir bir düşünülebilir olabilir. ATAK, yetiştirilen bir helikopter.
GÜNDEM
08 Haziran 2023SPOR
08 Haziran 2023GÜNDEM
08 Haziran 2023SPOR
08 Haziran 2023SPOR
08 Haziran 2023GÜNDEM
08 Haziran 2023GÜNDEM
08 Haziran 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.